VEELGESTELDE VRAGEN

Hieronder vindt u antwoord op enkele veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij en kunt u het antwoord elders op deze website niet vinden?

 

Stel uw vraag dan per e-mail aan ons: info@handtherapie.nl.

OVERZICHT

Hoe lang gaat de therapie duren?


Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de handtherapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier in de onderarm na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren.
Waarom moet ik zo vaak terugkomen?


Handtherapie is een intensief traject. Vooral in de eerste weken na een ingreep is de behandelfrequentie vaak heel hoog, want in de eerste maanden is de meeste winst te behalen. Het kan dus zijn dat u in het begin vaak naar ons centrum moet komen, ook als dat misschien belastend voor u is. Toch is het belangrijk dat u geen afspraken mist. Want als u enkele weken niet, te weinig of verkeerd oefent, kan dat de vooruitgang belemmeren en blijvende schade geven aan uw hand of pols. De handtherapeut wil dus, letterlijk en figuurlijk, een vinger aan de pols houden. Onze handtherapeuten gaan voor een efficiënte en optimale aanpak, maar uw eigen motivatie om thuis te werken aan uw herstel is net zo belangrijk! Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u de voorgeschreven oefeningen en adviezen nauwkeurig opvolgt.
Kan ik mijn hand ooit weer normaal gebruiken?


Natuurlijk is dat niet met zekerheid te voorspellen. Maar we streven altijd naar 100% functieherstel, ook als we weten dat het moeilijk wordt. Hoe het herstel verloopt is voor een groot deel afhankelijk van uw therapietrouw. Uw motivatie als patiënt kan van doorslaggevend belang zijn. Soms weten we vooraf al dat een volledig herstel niet mogelijk is. Daarin zijn we, ook naar u toe, heel reëel. Toegroeien naar acceptatie van dat feit is dan een onderdeel van het genezingsproces.
Wanneer mag ik weer gaan werken?


Formeel bepaalt uw bedrijfsarts wanneer u weer in staat bent om werkzaamheden te hervatten. Onze handtherapeuten zullen altijd proberen u zoveel mogelijk in dit traject te ondersteunen. Om weer (gedeeltelijk) te kunnen werken hoeft u niet altijd te wachten tot u volledig genezen bent. Zodra u uw hand weer gaat gebruiken voor uw werk, oefent u hem namelijk ook. We zullen u dus altijd stimuleren om, zodra uw herstel het toelaat, weer aan de slag te gaan.
Ik ben twee dagen geleden geopereerd, is het niet te vroeg om nu al met handtherapie te starten?


Wij zien handtherapie ook wel als balanceren op een koord. De mooiste resultaten krijg je wanneer je helemaal op het randje zit van wat kan op dat moment. Om dat in te kunnen schatten is een grote mate van ervaring nodig. Deze aanpak onderscheidt ons van anderen. Een reguliere fysiotherapeut is wellicht eerder geneigd om te zeggen: ‘Doe het nog maar even rustig aan’. Wondgenezing verloopt in fases en de gekozen therapie moet bij deze fases aansluiten. Wanneer bijvoorbeeld de huid net gesloten is, kunnen de lagen eronder ook aan elkaar verkleefd raken en de handfunctie belemmeren. Voor een goed functionerende hand is het juist van belang dat de verschillende lagen van weefsels kunnen glijden. Oefenen is daarbij van wezenlijk belang. Vandaar dat wij altijd, uiteraard in overleg met uw verwijzer, zo snel mogelijk starten met handtherapie.
Ik heb een spalk gekregen. Mag ik die ’s nachts afdoen?


Dat is afhankelijk van het doel van de spalk. Heeft u een spalk gekregen om een gewricht absolute ondersteuning te geven, dan moet u hem dag en nacht dragen. Dan mag u alleen tijdens de oefeningen de spalk afdoen. Heeft u een spalk om de pijn bij belasting te verminderen, dan mag u hem ’s nachts soms wel afdoen. Wanneer u een spalk krijgt, is het belangrijk dat u het advies van de handtherapeut precies opvolgt. Het te weinig dragen van een spalk kan uw herstel belemmeren, maar het te veel dragen óók omdat inactiviteit voor functieverlies kan zorgen.
Ik heb pijn als ik de oefeningen doe, is dat normaal?


Ja, soms wel. Als u vlak na een operatie moet gaan oefenen, is het logisch dat dat soms pijnlijk is. Tijdens de therapie of het oefenen thuis kan pijn soms zelfs wenselijk zijn: het geeft aan dat u op de grens werkt om uw doel te bereiken. Uiteraard proberen we de pijn wel binnen acceptabele grenzen te houden. Daarom is een goede communicatie belangrijk: u kunt aangeven welke mate van pijn u kunt verdragen, wij kunnen aangeven wat de doelstelling is en wat ervoor nodig is om die doelstelling te behalen. Heeft u uren na het oefenen pijn die u vóór de oefeningen niet had, dan moet u aan de bel trekken. De oefeningen zijn dan waarschijnlijk te zwaar en moeten mogelijk worden bijgesteld.
Waarom heeft mijn huisarts of de medisch specialist mij naar jullie doorverwezen?


Er zijn veel goede fysiotherapeuten in Nederland, maar er zijn maar weinig gespecialiseerde handtherapeuten. Wanneer u een aandoening aan uw hand of pols heeft, heeft u er baat bij dat u wordt geholpen door de beste specialisten. Bij onze handencentra werken gespecialiseerde fysiotherapeuten, manueel therapeuten en ergotherapeuten die alle expertise in huis hebben om u snel en vakkundig te helpen. Want als in één keer de juiste diagnose gesteld wordt én de juiste behandeling wordt gestart, is de kans veel groter dat u voorgoed van uw hand- of polsprobleem verlost bent.
Wordt handtherapie vergoed door de verzekering?


Dat is afhankelijk van uw polisvoorwaarden. In de basisverzekering is geen vergoeding voor fysiotherapie opgenomen, daarvoor heeft u een aanvullende verzekering nodig. Wanneer het echter gaat om een chronische aandoening (daaronder vallen onder andere behandelingen na een operatie, reuma, dystrofie en botbreuken) wordt de therapie vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Ergotherapie wordt wel vergoed via de basisverzekering, met een maximum van 10 uur per jaar. Soms kunt u vanuit een aanvullende verzekering aanspraak maken op uitbreiding van het aantal uur ergotherapie

CONTACTGEGEVENS

SAMENWERKINGEN

Handtherapie Nederland

Wallesteinlaan 45
3554 HM Utrecht

T. (030) 254 70 90

info@handtherapie.nl

Wilt u een klacht melden?

1/5

KEURMERKEN

1/4

SOCIAL

  • LinkedIN Handtherapie Nederrland
  • Youtube Handtherapie Nederland
  • Facebook Handtherapie Nederrland

© Handtherapie Nederland 2020 | Privacy & cookie verklaring

Handtherapie Nederland is een Equipe Zorgbedrijf

logo-equipe-white.png